Ile Four je společnost založená třemi přáteli, které bavilo pít saké. Název značky odkazuje na čtyři hlavní Japonské ostrovy. Jejich cílem je přinášet zákazníkům produkt, který je srozumitelný i pro lidi, co neumí číst Japonské znaky. Proto najdete na lahvích pouze symboly, které v překladu znamenají „moderní saké“. Pro detailnější informace o filozofii jejich značky doporučujeme navštívit stránky Ile Four. Pokud v detailu saké kliknete na láhev, budete přesměrováni na příslušný produkt v našem e-shopu.
Ile Four Junmai
Tento Junmai je vstupním bodem pro řadu saké od společnosti Ile Four. Je to saké se středním tělem, příjemnou kyselostí a v chuti jsou cítit tóny sherry.
Doporučujeme ho párovat s předkrmy jako je Jamon Iberico, krevetami nebo sýry typu camembert.
Ile Four Junmai doporučujeme podávat vychlazený anebo si z něj můžete namíchat osvěžující koktejly.
Ile Four Junmai Ginjo
Ile Four Junmai Ginjo je lehké suché saké s vytříbeným aroma. Rýže Yamada Nishiki a Akebono jsou omlety na 55%, aby bylo odhaleno jádro zrníčka a to dodalo tomuto saké jeho čistotu chuti.
Ve vůni jsou cítit hrozinky se stopami melounu. V chuti je sušší a projevují se v ní stejné tóny jako ve vůni. Saké je kyselejší, což mu dodává na pitelnosti. Při prvním napití se zdá, že ovoce je jemnější a začne se projevovat silněji až v závěru a to jak ve vůni, tak i v chuti.
Toto Junmai Ginjo se dobře hodí k lehčím masovým chodům, těstovinovým pokrmům a samozřejmě k rybám a mořským plodům. Doporučujeme podávat vychlazené.
Ile Four Junmai Daiginjo
Junmai Daiginjo představuje vrchol řemeslné zručnosti sládka při výrobě saké. Pro výrobu je použita výhradně rýže Yamada Nishiki, je omleta o 50% a kvašení probíhá za nižších teplot než je obvyklé. Vše pro to, aby vzniklo toto luxusní saké.
Je velmi aromatické. První se objeví meloun a hroznové víno, následováno tóny jablek a bobulovitého ovoce. V závěru lze najít stopy citrusů. V chuti je ovocné a svěží s čistým závěrem.
Ile Four Junmai Daiginjo si nejlépe vychutnáte vychlazené jako aperitiv. Toto lehké, delikátní, aromatické a komplexní saké se dobře snoubí s jídly jemných chutí, jako pokrmy z ryb a mořských plodů, foie gras nebo jamon iberico.
Ile Four Yuzu
Porota na prestižní soutěži International Wine and Spirit Competition (IWSC) pořádané v Londýně ocenila toto ovocné saké v červenci roku 2019 zlatou medailí. Byla to především harmonie ovocných a citrusových chutí a vůní, vzniklá smícháním šťávy z citrusu yuzu a prémiového saké junmai, která porotu přesvědčila.
Citrus yuzu roste v Japonsku přes 1000 let. Díky jeho suché dužině a mnoha peckám, je proces získání šťávy procesem velmi nákladným. Naštěstí stačí velmi malé množství, aby dodalo tomuto ovocnému saké chuť.
Nejlépe si Ile Four Yuzu vychutnáte na ledu nebo v koktejlu. Nebo přidejte trochu šumivého vína 😉
Ile Four Momo
Podle Japonské legendy má bílá broskev Momo sílu chránit před silami zla. Například legenda o Momotaró – chlapci, který byl z nebe seslán ukrytý v broskvi a který později osvobodil démony obsazený ostrov.
I když nelze dokázat, že by vám broskvové Ile Four Momo dodalo sílu bojovat s démony a příšerami, jsme si celkem jistí, že kombinace bílých broskví a prémiového saké junmai je po čertech dobrá 🙂
Ile Four Momo si báječně vychutnáte na ledu nebo v koktejlu.
Ile Four Ume
Po mnoho staletí byly slívové stromy pro Japonce symbolem přicházejícího jara, protože kvetou již od konce ledna. A stejně jako se pořádají svátky rozkvetlých sakur, pořádají se i oslavy květů slivoně.
V Japonsku se ume nejí přímo, protože jsou kyselé. Proto se nejčastěji nakládají. Když je přidáte spolu s pár dalšími ingrediencemi do shochu, vznikne vám tradiční umeshu.
Naproti tomu Ile Four Ume v sobě spojuje chuť těchto švestek s prémiovým saké junmai. Spolu tvoří skvělou kombinaci a můžete si ji vychutnat chlazenou nebo v koktejlu.